Στάχτη έγιναν 2.000 φωτογραφίες του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Posted: Ιουνίου 14, 2012 by Αγγέλα in Όλα τα άρθρα, Ειδήσεις, Πολιτισμός-Ιστορία

Το ΜΦΘ ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί το πόρισμα της πυροσβεστικής και η διαδικασία ταυτοποίησης των έργων που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόκειται να προχωρήσει σε ενημέρωση του κάθε δημιουργού ή εμπλεκόμενου φορέαΔύο χιλιάδες φωτογραφίες από 250 …δημιουργούς που φυλάσσονταν στους χώρους της εταιρείας «Ορφεύς Βεϊνόγλου» στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο, όπου βρίσκεται μέρος των εκθέσεων και των συλλογών φωτογραφικών έργων της σύγχρονης περιόδου του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κάηκαν, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις αρχές Μαΐου.

Το θέμα ήρθε στο φως πρόσφατα, οπότε ανακοινώθηκε ότι από τα έργα που κάηκαν, τα 1.000 ανήκουν στη συλλογή τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι αναλογικές και εκτυπώσεις ψεκασμού μελάνης σε αρχειακό χαρτί.

Τα υπόλοιπα 1.000 έργα παραγωγής του ΜΦΘ (εκτυπώσεις ψεκασμού μελάνης σε αρχειακό χαρτί), τα οποία προστέθηκαν στη συλλογή την τελευταία πενταετία, αποτελούν περισσότερες από δέκα ολοκληρωμένες μονογραφικές ή ομαδικές εκθέσεις και περιόδευαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα έργα βρίσκονται καταλογογραφημένα σε χαμηλή ανάλυση με ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές στα αρχεία του Μουσείου.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 2 Μαΐου στις 00:20 το βράδυ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Βεϊνόγλου, που εξειδικεύεται στη μεταφορά και φύλαξη έργων τέχνης. Τα έργα ήταν ασφαλισμένα.

Το ΜΦΘ ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί το πόρισμα της πυροσβεστικής και η διαδικασία ταυτοποίησης των έργων που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόκειται να προχωρήσει σε ενημέρωση του κάθε δημιουργού ή εμπλεκόμενου φορέα ξεχωριστά για την κάθε περίπτωση.

Όσον αφορά την επανασύσταση της συλλογής του, το Μουσείο βρισκόταν σε ανεύρεση τρόπων οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης του εγχειρήματος.

Η επανασύσταση της συλλογής θα βασιστεί στους ακόλουθους άξονες:

Πηγές χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκά προγράμματα, Πιθανή χρηματοδότηση από άλλους συνεργαζόμενους φορείς, Ιδιωτικές δωρεές/ χορηγίες

Παράλληλα, τονίζει ότι προτίθεται να παράξει με σύγχρονες τεχνικές μεγάλο μέρος των έργων της συλλογής και στη συνέχεια να διαφυλάξει σε καινούργιους, εξειδικευμένους χώρους από υλικό που δεν καίγεται τα έργα αυτά, δημιουργώντας παράλληλα τις κατάλληλες συνθήκες διαχείρισης και χρήσης των έργων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s