Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις των πανελλαδικών

Posted: Ιουνίου 14, 2012 by ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΟΣ in Όλα τα άρθρα, Παιδεία

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις σύμφωνα με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Βαφειαδάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, η άνοδος στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να σημειωθεί για δυο λόγους:

Τα θέματα ήταν πιο εύκολα στα…. περισσότερα μαθήματα (Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά) και ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία και στη Βιολογία, την οποία επιλέγουν οι περισσότεροι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα, που τα προτιμούσαν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί αριστούχοι είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα αυτοί οι αριστούχοι να κατευθυνθούν σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές, όπως Νομική, Ψυχολογία και Φιλοσοφική.

Θετική – Τεχνολογική

Όσον αφορά το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων αφού οι βαθμολογίες σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης (που επηρεάζουν κατά 48% τα συνολικά μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος) είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές. Πιο συγκεκριμένα η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από 300 – 500 μόρια στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες) και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.500 – 2.000 μόρια στις μεσαίες και χαμηλές σχολές ιδιαιτέρως στα τμήματα της περιφέρειας.

Στο 3ο πεδίο και στις υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική) θα παρουσιαστεί ηπιότερη πτώση των βάσεων σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Αντίθετα, ανοδική φαίνεται η τάση για τα παραϊατρικά τμήματα των Τ.Ε.Ι λόγω των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Στο 5ο πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές.

Οι στρατιωτικές σχολές του 4ου πεδίου, και οι Αστυνομικές του 5ου αναμένεται και φέτος να μαγνητίσουν λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας των νέων, πολλούς αριστούχους με αποτέλεσμα οι βάσεις σ’ αυτές τις Σχολές να διαμορφωθούν αυτόνομα σε σχέση με τις υπόλοιπες σχολές του 4ου και 5ου πεδίου. Τις βάσεις αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων που δεν είναι γνωστός ακόμη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 10%-30% λιγότεροι από πέρυσι.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Σ.Ε.Φ.Α., φέτος έχουμε περίπου 5000 λιγότερους υποψηφίους ενώ οι θέσεις εισακτέων είναι λίγο περισσότερες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s