Τα φάρμακα που περιμένουν να ανακαλυφθούν «περισσότερα από τα άστρα στο Σύμπαν»

Posted: Ιουνίου 9, 2012 by Αγγέλα in Όλα τα άρθρα, Ειδήσεις, Υγεία

Tα περισσότερα φάρμακα είναι μικρά μόρια. Εδώ, μοντέλο του μορίου της ασπιρίνης.Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν… αναγνωρίσει πάνω από 67 εκατομμύρια μικρά μόρια που θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν στην Ιατρική. Ο αριθμός ακούγεται μεγάλος, σύμφωνα όμως με νέες εκτιμήσεις αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% των φαρμάκων που μπορούν θεωρητικά να υπάρξουν.

Τα περισσότερα φάρμακα, εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση ACS Chemical Neuroscience, είναι μικρά μόρια, τα οποία λόγω του μεγέθους τους μπορούν να περνούν μέσα από τις μεμβράνες των κυττάρων και να αλληλεπιδρούν με βιολογικά μόρια.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία υπολογίζει ότι ο συνολικός αριθμός των δυνητικών μικρών μορίων φτάνει τα 160 (το ένα ακολουθούμενο από 60 μηδενικά), αριθμός που υπερβαίνει ορισμένες εκτιμήσεις για τον αριθμό των άστρων στο ορατό Σύμπαν.

Οι ερευνητές εξέτασαν αυτό που ονομάζουν «χημικό διάστημα», δηλαδή το θεωρητικό σύμπαν που αποτελείται από μόρια σε κάθε συνδυασμό σχήματος και σύστασης.

Ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ισχυρών υπολογιστών, και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι τεχνολογίες μοριακής μοντελοποίησης, οι οποίες προσομοιώνουν τη συμπεριφορά μορίων, έχουν κρίσιμη σημασία για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Αυτό, επισημαίνουν, ισχύει ιδιαίτερα για μικρά μόρια που δρουν στον εγκέφαλο και πρέπει να μπορούν να περνούν από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το φυσικό εμπόδιο που απομονώνει το κεντρικό νευρικό σύστημα από την κυκλοφορία του αίματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s